Oberäkneliga värden, eller kan vi räkna på det ”mjuka”? Intervju med Angela Rossi för Camaras magasin
Blogg Ledning och organisation VD och ledningAngela Rossi, Grundare & Försäljningschef HRM Affärsutveckling
”Av tradition hävdar ofta företagsledare att det inte går att räkna på så kallade mjuka värden, och i många organisationer har arbetet med dessa frågor snarare setts som ”nice to” än ”need to”. Men vi ställde oss frågan om det ändå inte går att räkna på mjuka värden och frågade Angela Rossi, en av grundarna av HRM Affärsutveckling, hur hon ser på saken.”
Hur skulle du säga att ”hårda vs mjuka värden” har värderats genom åren i organisationer?
Jag har i grunden en tveksam hållning till begreppet ”mjuka värden”, då begreppet i sig känns så fjärran från affären och organisationernas uppdrag. Men om det är relationer, förtroende, kompetens, kreativitet och engagemang som avses med mjuka värden skulle jag säga att det är dessa värden som är avgörande när man anställer nya stjärnor och utvecklar organisationer. Den gamla klyschan “Hire for Attitude, Train for Skills” verkar äntligen bli sann. Till syvende och sist är det ju ”rätt människa” med matchande värderingar, drivkrafter och personlighet som är det som är absolut viktigast. Vi är mitt i ett skifte där fler och fler organisationer sätter rätt människa före rätt CV. Förr var det många människor som ”var sitt jobb”. Idag ”har man ett jobb”, d v s jobbet är bara en del av ens liv. Och ska man ägna sin vakna vardagstid åt att jobba så vill man göra det i en miljö där det finns möjligheter att utvecklas, och där det finns värderingar som stämmer överens med ens egna.
Tänker du att det går att räkna på lönsamheten att jobba med de ”mjuka värdena”? Och hur skulle det kunna se ut?
Enligt en tidigare studie från Forbes finns det en tydlig korrelation mellan gott ledarskap och nivå på vinst. Det finns också mycket forskning som visar att en hög grad av engagemang bidrar till ökad produktivitet. Ett annat mätetal som är intressant att följa är hur många nyckelpersoner som väljer att lämna/stanna kvar beroende på hur företagskulturen och ledarskapet ser ut. Vi kan till exempel se en tydlig koppling mellan de ledarutvecklingsinsatser vi gör tillsammans med våra kunder, och bolagens resultat i medarbetarundersökningar och i minskad personalomsättning.
Vilka vinster får en organisation som löpande jobbar aktivt med ”mjuka värden”?
På kort sikt ger man organisationen ett tydligt statement att man menar allvar – det är fortfarande ganska vanligt att en ledning hittar på några fina ord som sedan aldrig används. Genom att på riktigt, med en tydlig process och ett strukturerat arbetssätt, kontinuerligt jobba med dessa frågor blir man sannolikt en attraktiv arbetsgivare. Sen tycker jag man ska vara tydlig med att anledningen till att man driver dessa frågor, utöver att det handlar om vad man vill stå för som företag, är att man ser det som en avgörande framgångsfaktor för att nå affärsmålen. Det är ju hela grunden för allt företagande.
Hur kommer ”mjuka värden” vara en konkurrensfördel i framtiden?
Med den spelplan vi har just nu, där 78% av arbetsgivarna säger sig ha svårt att hitta rätt kompetens, är det helt avgörande ATT man som arbetsgivare jobbar med dessa frågor. Det är redan en konkurrensfördel och jag tror att fokus på dessa frågor kommer öka än mer. De yngre generationerna är helt ointresserade av att stå med mössan i hand och vara tacksamma för att de har ett jobb. De som är välutbildade vet sitt värde och ställer många gånger höga krav på vad företaget står för, hur man jobbar med värderingar och inte minst med hållbarhet (och då även social hållbarhet).
Vad händer om man inte adderar ”mjuka värden” i sitt sätt att driva organisationer?
De organisationer som inte har dessa frågor på agendan kommer inte att klara sig speciellt bra på marknaden. Det är fortfarande en gåta för mig att vi inte anställer erfarna och seniora människor i den grad vi skulle kunna. De organisationer som inte öppnar upp för ökad mångfald och inkludering är jag rädd kommer missa hela tåget. Innovation är magi och grunden för all utveckling, och skapas i situationer där olika människor med olika erfarenheter och olika uppfattningar möts för att hitta lösningar på problem. Utan innovation, engagemang och lust kommer kurvan gå åt fel håll och man blir omkörd av andra.
Text: Angela Rossi/ Sara Lundberg.