Vi har ställt 5 frågor till Förbundsdirektören och Räddningschefen på Storstockholms Brandförsvar
Blogg VD och ledningPeter Arnevall, Förbundsdirektör & Räddningschef
Vad har SSBF på agendan just nu?
I likhet med många andra påverkas vi här och nu av coronapandemin. Till exempel har riskerna förflyttats i samhället samtidigt som våra vardagliga handlingsmönster har påverkats. Det har lett till att vi har behövt ställa om vår verksamhet en aning. Att huvuddelen av våra medarbetare måste vara fysiskt på jobbet för att kunna utföra sitt arbete har även inneburit att vi har fått arbeta mycket med att hitta säkra och trygga sätt att kunna möta varandra och allmänheten.
Vad innefattar din roll som Förbundsdirektör och Räddningschef?
Min roll innebär ett ansvar för förbundets verksamhet som helhet gentemot den politiska direktionen, medlemskommunerna, medborgarna och medarbetarna. Jag är länken mellan politiken och vår verksamhet och omsätter de politiska inriktningarna i handling. Jag har även ett ansvar att säkerställa att vi uppfyller de krav som ställs på oss som myndighet i lagar och förordningar, samt att vi är ändamålsenligt utformade avseende de utryckande enheternas förmåga, utrustning och övning. Jag svarar även för att våra räddningsinsatser påbörjas inom godtagbar tid som det uttrycks i lagstiftningen, med andra ord att vi är så snabba det bara går när medborgaren behöver oss som mest.
Vilka är de viktigaste utmaningarna för räddningstjänsten de närmaste åren?
Utöver följdverkningarna av coronapandemin med efterföljande påverkningar på den offentliga ekonomin så kommer vi fokusera mycket på återtagandet av det civila försvaret, ett utökat fokus på miljön i samband med räddningsinsatser och utmaningarna som det allt mer komplexa samhället innebär. Det moderna samhället och dess teknikutveckling skapar allt större beroenden samt nya typer av risker, oavsett om vi talar om elbilar, solcellsanläggningar eller förbifart Stockholm. Detta ställer krav på att Storstockholms brandförsvar klarar av att möta och hantera de nya riskerna.
Vad är största skillnaden hur räddningstjänsten arbetar nu jämfört med för 30 år sedan?
Jag var själv inte med för 30 år sedan, så jag kan inte göra personliga jämförelser, men grunduppdragen för kommunal räddningstjänst har sakta men säkert vridits till att innefatta fler olyckor och olyckstyper. Vi har fått ett bredare uppdrag helt enkelt. Många räddningstjänster har dessutom gått från att vara en del av respektive kommun, till att slås ihop där kommunerna bildat kommunalförbund. Det har lett till att räddningstjänsterna spänner över större ytor idag än för 30 år sedan och att det finns bättre möjligheter till resursdelning och koordinering av räddningsinsatser. Utöver det tillkommer givetvis aspekter som teknikutveckling, metodutveckling och så vidare. Dagens komplexa samhälle har gjort oss mycket bredare idag än för 30 år sedan.
Avslutningsvis; hur många katter räddar ni vanligtvis från träd under en vecka?
Det hände ibland förr i tiden att brandkåren hjälpte till att få ned katter ur träd, men idag har vi sällan möjlighet till det då vi måste prioritera andra typer av insatser, som till exempel bränder och trafikolyckor. Man bör därför i första hand ta hjälp av klättrare eller arborister. Det finns även särskilda forum och ideella nätverk för kattägare som behöver den sortens hjälp. Ibland kan hjälpen vara närmre än man tror.