Magnus Carlström, SVP Human Resources, om utmaningar inom HR och industribranschen
Blogg Ledning och organisation VD och ledningMagnus Carlström, SVP Human Resources
Vad gör Gränges?
Gränges är ett svenskt industriföretag som tillverkar aluminiumprodukter för framför allt värmeväxlare. Företaget ombildades 2013 till nuvarande namn. Gränges har produktionsanläggningar för valsat aluminium i Sverige, Tyskland, Frankrike, Polen, Kina, Sydkorea, Japan och USA.
Aluminium är den primära råvaran vi jobbar med, med fokus på fordon, men även produkter för fasta air-conditionlösningar och nischade produkter såsom cateringfolie och kapsyler. Förbränningsmotorn är på väg ut och ersätts av batteri vilket ger en intressant tid framför oss då t ex batterier kräver en annan design och komposition.
Hur tänker Gränges kring återgång till kontoret vs arbete remote?
Vi har infört en ny distanspolicy (”Flexible Working policy”). Under Corona pandemin var det många som var borta under en lång tid. Därför anser vi nu att man ska vara på kontoret i snitt minst 3 dagar i veckan (i snitt per månad). Alla är alltid välkomna till kontoret – vill man vara här hela tiden så får man självklart det, det är bara trevligt! Däremot vill vi inte att man ska vara borta hela tiden, då det blir svårt för t ex nya medarbetare att komma in i verksamheten på ett bra sätt, samt att bygga en stark företagskultur. Det är viktigt att utöva ett bra ledarskap, vilket är svårt att enbart göra digitalt. Vi är väldigt måna om hur våra medarbetare mår och det kan vara svårt att veta om man aldrig ses.
Att ha möjligheten att jobba på distans är bra både för miljö och individ då det ger förutsättningar för en bättre balans mellan privatliv och yrkesliv. Om distansarbete underlättar tycker vi att det är bra. Den övergripande policyn utgör en guide till närmaste chef som bestämmer hur distansarbetet ska utformas tillsammans med sina medarbetare, vilket i sin tur beror på var i organisationen man befinner sig samt vilka krav som ställs på den individen och avdelningen för stunden.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
Att jag har stor omväxling i mitt arbete. Ena dagen jobbar jag med långsiktiga strategier och utvecklingsprojekt, andra dagen sitter jag med problem som ska lösas inom en väldigt kort tidsram men framför allt innebär positionen möten med många olika typer av människor, vilket är oerhört givande. Det är exempelvis fantastiskt att få se människor växa i sin karriär och att under resan kunna få bistå med mina erfarenheter och då särskilt till nyblivna chefer.
Vilka är de största utmaningarna inom HR-området just nu?
Att inom en global organisation bygga en global kultur. Det är en stimulerande utmaning utifrån geografi, legala och kulturella skillnader, ålder, kön, utbildningsnivåer och vilken fas den lokala enheten befinner sig i. En viktig del av kulturbyggandet är ledarskapet och dess kommunikativa aspekter.
Något som jag noterat blir viktigare är hur organisationen relaterar till politiska händelser och ståndpunkter i vissa länder – hur förhåller man sig till lokala, politiska beslut som kan påverka affären? Det är olika i olika delar av världen. Hur ska vi jobba kommunikativt med frågor som påverkar globalt men hanteras olika lokalt såsom krig, terror, politiska beslut, pandemier osv?
En annan utmaning är hur HR funktionen nyttjar digitaliseringen – hur genomför vi intervjuer. Ska intervjuer enbart ske digitalt eller hur många steg ska ske digitalt? Även frågor som rör anställningsprocessen, t ex hur ska medarbetarsamtal utföras? Hur nyttjar vi detta på bästa sett då man kanske inte får all information av en person under ett digitalt möte.
Vad ser du för utmaningar inom er bransch?
Inom vår bransch är marknadsföringen av oss som attraktiv arbetsgivare en utmaning. Hur ska vi nå igenom ”bruset” av övrig information som flödar i samhället dvs kommunicera till potentiella arbetstagare att det är spännande att jobba hos oss om man t ex vill göra skillnad inom miljöfrågor? Vi jobbar mycket med det, vilket är väldigt stimulerande.
Traditionell industri är inte ”supersexigt” för exempelvis yngre människor rent allmänt och hur kan vi attrahera kvinnor och andra underrepresenterade grupper till just vår verksamhet? Vi tror på en balanserad men heterogen arbetsstyrka som bas för en god arbetsmiljö och ett kvalitativt arbete och då blir mångfald en viktig parameter att jobba med.
Vad skulle du vilja säga till ditt 20-åriga jag?
Att det ordnar sig! Men det kanske tar lite längre tid än vad du tror. Jobba hårt, inte enbart på ett professionellt plan, utan också med dig själv som individ. Allt behöver inte vara perfekt från dag ett.
Idag är det ett väldigt tempo, ta tid att reflektera över dig själv och vad du vill. Omringa dig med människor som ger dig energi och som är positiva. Ta en paus från det digitala och sortera bort vänner och bekanta som påverkar dig negativt. Det är väldigt mycket fokus på yta, men det är det inre som betyder något. Ger du något förutsättningslöst, får du även något genuint tillbaka.
Slutligen, det heter ju: “Human being”, inte “Human doing”, glöm inte det. Det är viktigt att stanna upp ibland och bara vara, det hade jag nog velat säga till mig själv.