3 tips för att vässa din närvaro på Linkedin
BloggFör bara några år sedan var det knappt någon som visste vad Linkedin var för något. Idag är en digital närvaro på Linkedin minst lika viktig som ett traditionellt CV. Men att bara ”finnas där” kommer inte uträtta något särskilt. Effekten skapas istället med rätt innehåll och rätt optimeringar.
Med en stark Linkedin-profil skapar du dig ett effektivt verktyg för nätverkande, insikter och förslag om nya jobb. När du använder Linkedin på rätt sätt så kommer nätverket att börja arbeta för dig. Du kommer med stor sannolikhet att hitta nya tjänster och bli erbjuden jobb som du inte visste fanns. När du minst anar det.
Din profilbild gör skillnad
Steg 1 – använd en profilbild. Steg 2 – Använd en profilbild som tydligt visar vem du är och sätter dig i ett relevant sammanhang för den bransch/verksamhet du befinner dig inom och/eller du vill spegla. Siffor visar på upp till 21 gånger fler profilbesök och 9 gånger fler kontaktförfrågningar hos profiler med bild än de utan. Vilken bild ska du då välja? Ett tips är att bilden ska spegla ditt professionella varumärke. Bilden bör gärna vara ”neutral” och av porträttformat så man ser vem som är på bilden. En professionell bild inte behöver dock inte vara synonymt med en likgiltig och stel bild av dig framför en vit vägg. Med en rätt vald bild har du istället möjlighet att visa på mjuka värden som ibland kan vara svåra att beskriva med ord. Dessutom underlättar det för rekryterare att komma ihåg kandidater i flödet av Linkedin-profiler och CVn som utgör rekryterarens vardag.
Gör: Bild i god upplösning i porträttformat så att betraktaren tydligt ser vem den är i kontakt med. Många tittar i mobilen (mindre format), vilket gör bildvalet blir än viktigare
Gör inte: Använd röriga bilder (flera personer på bilden, utzoomade) med mycket som ”händer i bild”. Det är du som person som ligger i fokus.

Bildkälla: Linkedin
Presentera dig på ett proffsigt sätt
– Skriv ditt för och efternamn samt uppdatera med yrkestitel. Ett förslag på rubrik är att komplettera din titel med ett antal specialistkompetenser eller andra viktiga nyckelord.
– Skapa en kortlänk av ditt profil-id som du sedan kan använda som länk i digital och tryckt form för att lätt kunna hitta till ditt Linkedin-konto.
– Skriv en kort summering om dig och din professionella bana. Se till att inkludera nyckelord som du vill förknippas med. Viktigt i bland annat rekryteringssammanhang.
– Visa upp relevanta yrkeserfarenheter och utbildningar. Lista företag/arbetsgivare (skriv in företagets/skolans namn så länkas det till företaget om de har en Linkedin-sida + att logon kommer upp i profilen). Få besökare orkar läsa igenom långa texter. Skriv därför alltid kort och koncist. När du lägger till dina arbeten så är det bra att komplettera den grundläggande informationen (som titel, arbetsgivare och årtal) med en kort arbetsbeskrivning. Berätta vad du har haft för arbetsuppgifter, vad du har ansvarat för och belys gärna ett konkret resultat
– Lägg gärna till bilder eller filmer (går bra att länka från Youtube) som beskriver dig eller projekt som du varit inblandad i.
Gör: Lägg tid på att skapa en väl genomarbetad profil som visar vem du är, vad du gör och (kanske) vad du vill göra i framtiden.
Gör inte: Undvik smeknamn och liknande som är av karaktären att bara de som verkligen känner dig har kännedom om. Undantaget om ditt smeknamn är så pass etablerat att det används av även personer i en vidare bekantskapskrets.
Gör uppdateringar och nätverka
På Linkedin är det väldigt lätt att göra uppdateringar. Det enda du behöver göra för att det ska komma upp som en statusuppdatering i ditt flöde är att, exempelvis, ”like:a” inlägg, kommentera andras inlägg, dela saker (artiklar, nyheter mm) eller publicera egna inlägg eller artiklar. Visitkortens tid är starkt på utdöende, vi connectar alltmer digitalt och där är Linkedin centralt när det kommer till professionella relationer. Se till att hålla profilen uppdaterad längs med vägen. Har du bytt jobb? Gått en utbildning? Uppdatera! Nätverket är även ett utmärkt verktyg för att göra research på kollegor, leverantörer och andra affärsrelationer. Var så säker på att din kommande uppdrags-/arbetsgivare kommer att kolla upp dig. Enligt Jobvite så använder idag 87% av arbetsgivarna Linkedin som en del av sin rekryteringsprocess av nya medarbetare.
Gör: Var aktiv på Linkedin. Gilla andras inlägg eller lägg en kommentar/reflektion. Mer krävs inte för att uppfattas som aktiv och göra dig sedd.
Gör inte: Det finns många ”don’ts”. Men ett grundläggande tips att ta med sig är att – Linkedin inte är Facebook. Var gärna personlig, men inte privat. Håll dina uppdateringar och samtalsämnen kring det professionella. Bilder på din frukostmacka, snoriga barn eller andra rent privata händelser gör sig bäst på andra sociala plattformar.
HRM Affärsutveckling har ett team med erfarna researcher som dagligen arbetar med att söka och kontakta kandidater på LinkedIn i samband med tillsättning av olika tjänster. Vi har även konsulter som inom ramen för individuell utveckling coachar i att utveckla profiler på LinkedIn. Nyfiken på att höra mer? Tveka inte att höra av dig till oss:
Julia von Weber
Affärsområdesansvarig Individuell Utveckling
070-364 54 04
Sara Bäckström
Affärsområdesansvarig Rekrytering/Search
072-534 91 00