”Mångfald är vägen till både kreativitet, produktivitet och lönsamhet”
Blogg Ledning och organisation
HRM:s seniorkonsult Lucie Mandaus Stephansen jobbar med kunduppdrag inom bland annat mångfald. Vi ställde några frågor om hur det går till och framförallt, varför det är så bra för organisationer att fokusera på.
Varför ska organisationer jobba med mångfald?
”Det kan finnas många skäl till det. Till att börja med för att det är det rätta att göra. Att i handling verkligen vara en inkluderande arbetsgivare är något som blir allt viktigare – inte minst för de som vill attrahera de yngre generationerna.
Men sen finns det också många studier som visar att mångfald är vägen till både kreativitet, produktivitet och lönsamhet. Mångfald är helt enkelt bra business.”
Varför går det så långsamt?
”Mångfald är komplext. Man kan nästan höra det på själva ordet. Det går inte att jobba med mångfald i enkla linjära processer. Och allt sådant blir ju svårare att ta tag i och få plats med i en redan fylld vardag.
Det är också svårt eftersom vi gärna vill tänka på mångfald som att det handlar om ”dom”. Kvinnorna, invandrarna eller vilka det nu kan vara. Men då kommer man ingenstans. Vi måste istället jobba med oss själva. Det är våra egna värderingar och föreställningar som har orsakat den snedfördelning bland medarbetare vi nu konstaterar inte är optimal. Att se sin egen fördomsfullhet är inte så roligt och något många gärna undviker. Men det är nödvändigt om man vill komma någonstans.”
Vad rekommenderar du en organisation som vill börja arbeta med mångfald?
”Jag rekommenderar att man alltid börjar genom att ta hjälp att göra en kartläggning av den egna organisationen. Kartläggningen är inte värderande utan syftar till att ge en bild av hur det ser ut i organisationen. Inte minst vad gäller stämningarna och attityderna till mångfald och mångfaldsarbete.
Som ett nästa steg är ett processlett samtal i ledningen värdefullt. Utgångspunkten är kartläggningen (om man har gjort en sådan) och syftet är att ledningspersonerna blir eniga och tydliga kring vad det är man vill åstadkomma med ett mångfaldsarbete.
Och för den som tänker att det verkar vara väldigt mycket förarbete innan man kommer igång vill jag säga att det redan är en del av jobbet. Kartläggningen görs till stor del genom intervjuer vilket sätter igång människors tankar kring ämnet och de egna förhållningssätten. Och då är vi ju redan igång med mångfaldsarbetet!”
Lucie Mandaus Stephansen nås på lucie@hrmab.se eller 0708963397.