Säkerhetsprövningsintervjuer blir allt viktigare för organisationer
Blogg Ledning och organisationHRMs seniorkonsulter Johan Gustafson och Zanko Dasko, som bland annat arbetar med säkerhetsprövningsintervjuer och bakgrundskontroller – svarar på några frågor om varför detta blir allt viktigare för organisationer att fokusera på.
Varför är det viktigt att företag och organisationer utvecklar en metod för säkerhetsprövningsintervjuer?
”Det mest uppenbara är naturligtvis att minska personalriskerna som kan uppkomma genom nyrekrytering eller genom förändringar i privatsituationen för befintlig personal. Nyckelpersoner har i dagsläget mycket mindre möjligheter att värja sig mot yttre påverkan och påtryckningar än tidigare. Samtidigt har lobbyister, politiska grupperingar och kriminella blivit allt skickligare på att etablera relationer och binda upp kontakter i olika former av beroendeställningar.
Men det handlar ju naturligtvis även om att ny lagstiftning kommer att ställa ökade krav på leverantörer och att våra kunders kunder ska kunna känna sig trygga med sina samarbetspartners. Så det är ju även en lojalitetsskapande process, för att säkerställa längre relationer. ”
Hur skiljer sig en säkerhetsprövningsintervju ifrån en vanlig rekryteringsintervju eller ett medarbetarsamtal?
”Vi vill börja med att betona att det inte rör sig om ett förhör. Säkerhetsprövningsintervjun genomförs som ett förtroligt samtal som medvetandegör säkerhetsproblematik både för den man intervjuar och för organisationen i övrigt. Säkerhetsprövningsintervjun är ett viktigt instrument i skapandet av personkännedom om en individ. En väl genomförd intervju är avgörande för att en så korrekt bedömning som möjligt ska kunna göras gällande en persons lojalitet, pålitlighet och sårbarhet.
Ett nyckelbegrepp vid säkerhetsprövningsintervjun är personkännedom. Innebörden är att den som ska genomföra säkerhetsprövningsintervju ska sätta sig in i den prövades levnadsbakgrund och livssituation, för att därefter bedöma lojalitet, pålitlighet och sårbarhet inför eller under deltagande i uppdragsgivarens verksamhet.
Naturligtvis dröjer vi även vid lojalitetsaspekter som kan vara avgörande för exempelvis chefsroller eller nyckelbefattningar.”
I vilka sammanhang rekommenderar ni säkerhetsprövningsintervjuer?
”Beroende på vilken organisation vi arbetar med kan det röra sig om hela personalgruppen eller endast nyckelpersoner. Tar vi exempelvis finansiella organisationer, värdetransportföretag, säkerhetsföretag eller energibolag så är vår rekommendation att all personal genomgår en säkerhetsprövningsintervju.
Det känns särskilt naturligt vid chefsrekryteringar och vissa kunder begär även att själva bli licensierade för att löpande kunna göra översyn i sina respektive organisationer.”
Johan Gustafson nås på johan.gustafson@hrmab.se och Zanko Dasko på zanko.dasko@hrmab.se